Συστήματα PACS και μετάβαση στο νέφος

Το Σύστημα Αρχειοθέτησης και Διαχείρισης Εικόνων (Picture Archiving and Communications Systems - PACS) αποτελεί ένα σύστημα για την αρχειοθέτηση, διαχείριση, διανομή και αποθήκευση ιατρικών εικόνων και δεδομένων. Τα συστήματα αυτά αποτελούν μέρος της τεχνολογίας ιατρικής απεικόνισης τα οποία παρέχουν οικονομική αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση σε εικόνες από πολλαπλά ιατρικά μηχανήματα, εξαλείφοντας την ανάγκη της χειροκίνητης αρχειοθέτησης και ανάκτησης των ιατρικών εξετάσεων.

Αποτύπωση μονάδων απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) στην Ελλάδα και στη Σουηδία (2012)

Η ραγδαία πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας έχει μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο προσφέρονται σήμερα οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ενώ έχει βελτιώσει σημαντικά τη ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Ακρογωνιαίο λίθο της ιατρικής τεχνολογίας αποτελεί η διαγνωστική απεικονιστική, η οποία παρουσιάζει ραγδαία αύξηση στη διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεχνολογιών τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Euro Trip vol. 1 (videos)

Και πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί ο προ-τετραετίας στόχος μου για τη παρουσίαση του διδακτορικού μου, ο επόμενος στόχος είχε ήδη μπει: πάρε το αμάξι σου και κάνε το ταξίδι Ελλάδα-Σουηδία. Δεν μπορώ να γνωρίζω άλλωστε αν θα ξαναείχα την ευκαιρία στο μέλλον να διατηρώ ταυτόχρονα δύο σπίτια στις δύο άκρες της Ευρώπης, το ένα στον Πειραιά και το άλλο στη Lund της Σουηδίας.

Η ιδέα απλή: παίρνω το πλοίο από Πάτρα για Ανκόνα, διασχίζω κάθετα όλη τη βόρεια Ιταλία και την Αυστρία και διανυκτερεύω στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Την επόμενη μέρα ολοκληρώνεται το ταξίδι μου με μια διαδρομή άνω των 1000 χιλιομέτρων διασχίζοντας τη Γερμανία μέσα από το Αμβούργο, περνώντας τη Δανία και καταλήγοντας το βράδυ στη Lund.

Cloud-based PACS systems

Τα συστήματα PACS επιτρέπουν γενικότερα τη διακίνηση και προβολή ιατρικών εικόνων εντός δευτερολέπτων, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και τον διαμοιρασμό τους μέσω των σταθμών εργασίας και ενός ασφαλούς δικτύου. Η μετάβαση ωστόσο στην ψηφιακή απεικόνιση εισήγαγε μια επιπλέον πρόκληση στους οργανισμούς υγείας: τη διαχείριση, πρόσβαση, αποθήκευση και διαμοιρασμό του αυξημένου όγκου των ιατρικών δεδομένων με παράλληλη μείωση του κόστους.